Édes savanyú, ahogy eszembe jut
Kockára vágott pulyka, vagy csirkehús lisztbe forgatva 1-2órán át áll a szójaszószban. Utána kevés olajon átsütve, a mártással egyet- kettőt rottyan és kész. A mártás: kechup, méz szójaszósz, kicsi cukor, kicsi fehérbor, kicsi ecet. Ha szaga kicsit ecetes, de nem vad, és szép a színe, akkor jó, megkóstolni akkor kell, ha már a húson van. Még lehet rajta javítani. Az eredeti egy budapesti kínai vendéglő szakácskönyvéből való, de kölcsönadtam csak tudnám kinek. . .
Rizs illik hozzá, amit egyszerűen tízszer leöblítek. Ezt egy japán szakácskönyvben olvastam.A tíz öblítés után kkevés forró olajon átforgatom, kétszeres mennyiségű vízzel leöntöm, és forrás után lefedve 10 percig párolom, majd a gázt lezárva egy konyharuha alatt várja, amíg megesszük. Majd elflelejtettem, nem kevergetem, nem rázogatom és nem aggódok felette. Ha netán odaég, akkor diszkréten egy másik edénybe kaparom,az elszenesedett részeket otthagyom, a többire pedig elegánsan, mintegy félvállról azt mondom - vadrizs.