Minden hét végén, szombaton, ugyanattól a hölgytől veszek 40 dkg barna csiperkét a piacon.Közben néhány szót váltunk, kedvesen mosolygunk, és ha a férje szolgál ki, akkor a 40 megvan 50 is. Unalmas lenne minden hétvégén egyformán elkészíteni, ezért különféle raguvariációkat dolgoztam ki. A gombaárus mindig megkérdezi, most milyen lesz.Ha én azt már a piacon tudnám...
Gomba alapétel
Kevés olajon egy fej hagymával a gombát addig pároljuk, míg levet ereszt, kb. ill. max. 10 perc, majd lisztszórással besűrítjük. Ez így ízetlen, de minden gombaragunak ez az alapja. A sűrítés előtt szoktam variálni.
Variációk:
Hagyományosan pirospaprikával, tejföllel.
Pirospaprikával, tejföllel petrezselyemmel.
Tejföllel, mustárral.
Ázsiai citromfűvel, halszósszal, osztrigaszósszal chilivel.
Szójaszósszal, Worchester szósszal chilivel.
Mustárral, kakukkfűvel.
Paradicsompürével, bazsalikommal, Worchester szósszal. Esetleg kukoricával.
Sárgarépával, borsikafűvel, kakukkfűvel.
Sárgarépával, vagy anélkül, mustárral, churryvel, kurkumával, pirospaprikával, chilivel.
Paradicsompürével, szójaszósszal, osztrigaszósszal, pörkölt mogyoróval, chilivel. Kevés mogyoró kell bele, mert puffaszt.
Lecsósan, paprikával, vagy inkább cukkinivel.
Gombafasirt
Az apró gombát elfelezve tejbe áztatott kenyérrel, egy tojással, petrezselyemmel, zsemlemorzsával keverjük össze. Tepsiben laposra terítve sütjük, kockára vágva tálaljuk.
Töltött gomba
A nyers gombafejeket elősütjük, majd kolbászos hagymás fokhagymás raguval töltjük, amibe egy tojás, és némi zsemlemorzsa került. A tetejére sajtos tejföl.
“ gombaszar”
A gombát nyersen, só és minden nélkül egy tálban a forró sütőbe tesszük, és kb. 15-20 percig sütjük, a méretétől függően. Ha kissé barnul, és levet ereszt, jó. Vigyázni kell, mert hamar összemegy igen picire! salátaként is jó, hagymakarikákkal. balzsamecettel, kicsi olajjal leöntve. tettem múltkor paradicsomot is bele, a szépség kedvéért.