HTML

Főzés és egyéb fontos dolgok

Nem tudok főzni. Enni viszont kell. Ez a blog arról szól, hogyan próbálom áthidalni ezt a szakadékot.

Címkék

almás (1) alma saláta (1) ananász (2) aszalt szilva (1) bab (4) baba (1) bab leves (1) bab leves (1) balzsamecet (1) banántekercs (1) barack (2) barnasör (1) beigli (1) bejgli (1) besamel (1) birs ribizli csirke (1) borsó (1) bors (2) brokkoli (1) brutálisan (1) bulgur (2) canelloni paradicsomszósz húsgombóc lestyán túró (1) céklachips (1) chili (3) chilis csirke (1) citromos (1) csicsóka (1) csirke (3) csoki (1) csokis (2) csokitorta (1) csoki meggyes süti (1) csoki torta (1) csokoládé (1) cukkini (1) dió (1) diós (1) édesburgonya csirkemell (1) fekete rizs (1) fokhagyma (4) főzelék (1) friss (1) gesztenye (1) gomba (1) gyümölcsmártás (1) habarás (1) hal (2) hal krumpli (1) hecsedli (1) héjas sült krumpli (1) hizlaló (1) hús (2) húsleves (1) hús gyümölcs (1) hús rizs (1) julika (2) kalács (2) kapor (1) káposzta (1) kelttészta (1) kínai (1) knédli (1) kocsonya (1) kókuszos (1) kolbász (1) krémes (2) krumpli (4) kukorica (1) kuszkusz (1) lángos (1) lekvár (2) lepény (1) leves (3) máj (2) májkrém (1) majonéz (2) máj gomba köret (1) mák (2) marhahús csoki (1) mártás (1) medvehagyma (1) meggy (4) mélyhűtő (1) méz (1) mézes (1) mézessüti (1) mézes mustáros csirke (1) mustár (1) nagyi (5) nagyisüti (1) narancs (1) omlóstészta (1) ördögtorta (1) padlizsán (1) paradicsom (1) paradicsom bazsalikom mártás (1) pizza (1) pogácsa (1) pulla (1) rácsos (3) rakottkrumpli pálpusztai (1) rántotthús (1) répa (2) rizs (1) robotgép (1) rúzsos (1) sajtkalauz (1) sajtmártás (1) sajtosrúd (1) sárgaborsó (1) savanyú erős (1) snidling (1) sós (1) spenót (1) spenót rakotthús (1) spenót tészta (1) sült karfiol (1) süti (8) Süti dió kakaó csoki (1) sütőpapír (1) szalakáli (1) szarvasgomba (1) szendvics (1) szilva (2) szójaszósz (2) szupertitkos (1) tanács (1) tea (1) tejfölös (1) tészta (4) tojáslepény (1) torta (3) túrós (1) uborka (1) uborkaleves (1) virsli (1) vörösbor (1) zöldbab (2) zöldbab rakott (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • hzizi: Véletlenül találtam ide, de nagyon tetszik amit és ahogyan írsz. Tetszenek az ötleteid, (pl. a tar... (2011.05.17. 09:47) Cékla kicsit macerásan
  • Marykriek: Hello, Ha már medvehagyma irány a budai Jardinette étterem, ahol mostanság minden a medvehagymáról... (2011.04.13. 09:03) Medvehagyma
  • ildsisy: Azért biztos tudsz főzni, ahogy olvasgattalak, nagyon jók a posztok, ételek. Ha úgy gondolod, olva... (2010.02.09. 08:36) Ananász

22.
október

Gomba

ostr  |  Szólj hozzá!

Minden hét végén, szombaton, ugyanattól a hölgytől veszek 40 dkg barna csiperkét a piacon.Közben néhány szót váltunk, kedvesen mosolygunk, és ha a férje szolgál ki, akkor a 40 megvan 50 is. Unalmas lenne minden hétvégén egyformán elkészíteni, ezért különféle raguvariációkat dolgoztam ki. A gombaárus mindig megkérdezi, most milyen lesz.Ha én azt már a piacon tudnám...

Gomba alapétel

Kevés olajon egy fej hagymával a gombát addig pároljuk, míg levet ereszt, kb. ill. max. 10 perc, majd lisztszórással besűrítjük. Ez így ízetlen, de minden gombaragunak ez az alapja. A sűrítés előtt szoktam variálni.

Variációk:

Hagyományosan pirospaprikával, tejföllel.

Pirospaprikával, tejföllel petrezselyemmel.

Tejföllel, mustárral.

Ázsiai citromfűvel, halszósszal, osztrigaszósszal chilivel.

Szójaszósszal, Worchester szósszal chilivel.

Mustárral, kakukkfűvel.

Paradicsompürével, bazsalikommal, Worchester szósszal. Esetleg kukoricával.

Sárgarépával, borsikafűvel, kakukkfűvel.

Sárgarépával, vagy anélkül, mustárral, churryvel, kurkumával, pirospaprikával, chilivel.

Paradicsompürével, szójaszósszal, osztrigaszósszal, pörkölt mogyoróval, chilivel. Kevés mogyoró kell bele, mert puffaszt.

Lecsósan, paprikával, vagy inkább cukkinivel.

Gombafasirt

Az apró gombát elfelezve tejbe áztatott kenyérrel, egy tojással, petrezselyemmel, zsemlemorzsával keverjük össze. Tepsiben laposra terítve sütjük, kockára vágva tálaljuk.

Töltött gomba

A nyers gombafejeket elősütjük, majd kolbászos hagymás fokhagymás raguval töltjük, amibe egy tojás, és némi zsemlemorzsa került. A tetejére sajtos tejföl.

“ gombaszar”

A gombát nyersen, só és minden nélkül egy tálban a forró sütőbe tesszük, és kb. 15-20 percig sütjük, a méretétől függően. Ha kissé barnul, és levet ereszt, jó. Vigyázni kell, mert hamar összemegy igen picire! salátaként is jó, hagymakarikákkal. balzsamecettel, kicsi olajjal leöntve. tettem múltkor paradicsomot is bele, a szépség kedvéért.

Címkék: gomba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozeses.blog.hu/api/trackback/id/tr461467426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása