Mindíg hatalmas, tarka babokat veszek, mert szeretem, ha a leves szép.Főzés előtti napon este szertatásosan beáztatom, majd másnap főzés előtt kb 10 percre áztatólével együtt beteszem a mikrohullámú sütőbe.(650 w ) Ettől nem fő meg, de a mikrohullám fellazítja a sejtfalat, és ettől e puffasztó hatás megszűnik, este is lehet enni anélkül, hogy vaddisznók üldöznének álmomban. Leöntöm a levét, alaposan leöblítem, és hideg vízben felrakom főni. Rögtön hozzáteszem a hasábra vágott zöldséget, répát, egy egész fej hagymát, 2-3 gerizd fokhagymát, és egy szép darab füstölt csontot.Félfövésben megsózom, pirosparikát tezsek bele. Sokáig, lassan főzöm. a mikor minden puha, akkor egyszerűen behabarom, és ha van otthon, öntök bele egy kanál tárkonyos ecetet. Fontos, hogy a zöldség nagyobb hasábokra legyen vágva, hogy az Ila és én ki tudjuk a tányér szélére pöckölni.Lehet rántással is vacakolni, de azt gondolom, az csak fölös kalória, és sokkal macerásabb is. Az otthoni főzés lényege - mint mindennek- a jó érzés.
Ez a leves egyszerű, szegényesnek tűnő, de az óriási babok miatt mindenki azt hiszi, valami különlegesség.A tárkonyos ecet házilag készül, egy kupac tárkonylevelet egy szép üvegben leöntök egyszerű 10 %-os bolti ecettel.Ahogy az ecet foggy, úgy mindíg ujratöltöm. Ha véletlenül elfogy, akkor az ételbe akkor kell beleszórni a bolti szárított tárkonylevelet, ha kész, és egy kanál ecettel egyet forralni.A savanyítás hozza elő a tárkony ízét. Anélkül ronda gaz.