HTML

Főzés és egyéb fontos dolgok

Nem tudok főzni. Enni viszont kell. Ez a blog arról szól, hogyan próbálom áthidalni ezt a szakadékot.

Címkék

almás (1) alma saláta (1) ananász (2) aszalt szilva (1) bab (4) baba (1) bab leves (1) bab leves (1) balzsamecet (1) banántekercs (1) barack (2) barnasör (1) beigli (1) bejgli (1) besamel (1) birs ribizli csirke (1) borsó (1) bors (2) brokkoli (1) brutálisan (1) bulgur (2) canelloni paradicsomszósz húsgombóc lestyán túró (1) céklachips (1) chili (3) chilis csirke (1) citromos (1) csicsóka (1) csirke (3) csoki (1) csokis (2) csokitorta (1) csoki meggyes süti (1) csoki torta (1) csokoládé (1) cukkini (1) dió (1) diós (1) édesburgonya csirkemell (1) fekete rizs (1) fokhagyma (4) főzelék (1) friss (1) gesztenye (1) gomba (1) gyümölcsmártás (1) habarás (1) hal (2) hal krumpli (1) hecsedli (1) héjas sült krumpli (1) hizlaló (1) hús (2) húsleves (1) hús gyümölcs (1) hús rizs (1) julika (2) kalács (2) kapor (1) káposzta (1) kelttészta (1) kínai (1) knédli (1) kocsonya (1) kókuszos (1) kolbász (1) krémes (2) krumpli (4) kukorica (1) kuszkusz (1) lángos (1) lekvár (2) lepény (1) leves (3) máj (2) májkrém (1) majonéz (2) máj gomba köret (1) mák (2) marhahús csoki (1) mártás (1) medvehagyma (1) meggy (4) mélyhűtő (1) méz (1) mézes (1) mézessüti (1) mézes mustáros csirke (1) mustár (1) nagyi (5) nagyisüti (1) narancs (1) omlóstészta (1) ördögtorta (1) padlizsán (1) paradicsom (1) paradicsom bazsalikom mártás (1) pizza (1) pogácsa (1) pulla (1) rácsos (3) rakottkrumpli pálpusztai (1) rántotthús (1) répa (2) rizs (1) robotgép (1) rúzsos (1) sajtkalauz (1) sajtmártás (1) sajtosrúd (1) sárgaborsó (1) savanyú erős (1) snidling (1) sós (1) spenót (1) spenót rakotthús (1) spenót tészta (1) sült karfiol (1) süti (8) Süti dió kakaó csoki (1) sütőpapír (1) szalakáli (1) szarvasgomba (1) szendvics (1) szilva (2) szójaszósz (2) szupertitkos (1) tanács (1) tea (1) tejfölös (1) tészta (4) tojáslepény (1) torta (3) túrós (1) uborka (1) uborkaleves (1) virsli (1) vörösbor (1) zöldbab (2) zöldbab rakott (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • hzizi: Véletlenül találtam ide, de nagyon tetszik amit és ahogyan írsz. Tetszenek az ötleteid, (pl. a tar... (2011.05.17. 09:47) Cékla kicsit macerásan
  • Marykriek: Hello, Ha már medvehagyma irány a budai Jardinette étterem, ahol mostanság minden a medvehagymáról... (2011.04.13. 09:03) Medvehagyma
  • ildsisy: Azért biztos tudsz főzni, ahogy olvasgattalak, nagyon jók a posztok, ételek. Ha úgy gondolod, olva... (2010.02.09. 08:36) Ananász

Szeretem a besamelt, mert igazán sokoldalú. szószként kifőtt tésztára, csőben sültekhez stb. Tehetnék tejföllel kikevert tojást sajttal a zöldségek tetejére, de ahhoz sok tojás kellene, ami erkölcstelen. Azokat az ételeket amihez öt tojásnál több kell, szinte sosem főzöm meg, mert teljesen irracionális averzióim vannak. A besamel egyszerűbb, olcsóbb, és nem okoz lelkiismereti válságot.

Kevés olajaba egy, vagy két púpozott evőkanál lisztet teszek, habverővel kevergetve átpirítom, majd fokhagyma, elvégre is ez nem csokiszósz, majd a hideg tejet gyorsan habverővel belekeverem, felforralom, és teszés szerinti állagúra higítom. Ha akarom chilivel, kakukkfűvel, vagy durvára őrölt borssal* szósz, ha akarom két tojással kikeverve a sütőben zöldségre, vagy valamire öntve, sajttal megszórva csőben sült, ha spenóttal, akkor spenót.

Vasárnap főtt karfiolra öntöttem, amit megszórtam átpirított főtt füstölt császárral, és néhány karika kolbásszal. Gábor ugyan  hústalanul szereti a karfiolt, de én akkor egész nap éhes vagyok.

A szalonnákat mindig a mikroban olvasztom ki. 650W-n 4-5 perc alatt a kockára vágott szalonna ropogósra pirul, és szépen kisül a zsírja, anélkül, hogy megégne, és a konyhából erdei tűzrakóhelyet csinálna. Nem is kell hozzá pirító funkció, elég a hagyományos mikro, csak jól fedjük le az edényt, mert nagyon sprickol."Bár, mit nekem egy egész konyhát felmosni" Jennifer Patterson

*Igen borssal. Mondanom sem kell, ezt nem én eszem. Amikor a boltban megláttam a durvára őrölt szinesborsos zacsit, nem tudtam ellenállni. Nagyon jól mutat a fehér mártásban. Sosem tudom meg, milyen az íze.

Címkék: besamel bors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozeses.blog.hu/api/trackback/id/tr961492884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása